Friday, September 4, 2009

Selamat Tinggal si Putih Comel

"Adoi mak nimang terjatuh terhantuk kepala..." ujar Mak Teh (bukan nama sebenar) selepas kepalanya terhantuk almari.

"...eh kepala terhantuk kat tiang gol...eh tiang gol masok gok kalah satu kosong...&%$##..." sambungnya lagi, dihiasi lagi dengan carut-marut, tidak berkesudahan. Begitulah melatahnya seorang wanita Melayu. Satu sindrom yang hanya wujud di Malaysia.

Namun sindrom ini tidak hanya dihidapi oleh wanita Melayu, bahkan lelaki Melayu juga. Kalau lelaki yang melatah, keadaannya akan menjadi lebih teruk, rasional dan pertimbangan akal hilang.

Maka akan berlakulah kejadian sebegini.


(source)

Peristiwa yang panas ini menjadi bualan setiap rakyat Malaysia yang peka dengan isu semasa. Banyak persepsi dan reaksi terhadap berlakunya kejadian sebegini.

Sebagai seorang Melayu, mereka akan melawan dan membantah pembinaan kuil hindu di kawasan Melayu.

Tidak untuk si Muslim. Muslim yang Islam akan menyokong dan tidak sekali-kali akan membantah pembinaan kuil itu. Demonstrasi sebegitu tidak akan dilakukan oleh muslim sejati.

Itulah hakikatnya. Tidak semua Melayu itu Islam.

Mengapa? Sebab tidak semua mereka memahami sebenarnya tuntutan syahadah untuk menyampaikan Islam. Seorang Muslim akan mengambil peluang untuk melakukan dakwah kepada orang Hindu yang datang ke kawasan itu.

Tapi indahnya ilusi dari realiti, tidak semua orang Islam memahami akan keadaan ini.

Pernakah mereka ini yang beraksi seperti jaguhan 'Melayu sejati' memikirkan, apa perasaan mereka, jika sekumpulan orang bukan Islam membawa kepala Babi sepertimana yang mereka telah buat?

Antara kepala Babi dan Lembu...

Lalakan Selawat di saentero Malaysia

Usai solat Taraweh 2 rakaat, telingaku bingit mendengar jeritan selawat yang menyakitkan telinga. Selawat yang seharusnya dialunkan dengan rasa tenang dan penuh kasih sayang, diteriak jeritkan oleh 'orang kita'.

'Semangat' kata mereka, manusia yang menjadi mangsa keadaan kepada taqlid buta, mengikut adat yang tidak syariat-centric.

Fenomena puasa untuk raya pula semakin menjadi-jadi. Ramai yang sanggup merentas lautan manusia di pasar raya berbanding berdiri bersama dalam saf solat tarawih di sepuluh malam terakhir. Tidak kurang juga mereka yang sibuk menghias rumah, berbanding yang sibuk meng'khatam'kan Al-Qur'an.

Adat 'open house' dan 'angpau raya' pula amat merugikan mereka yang teruja untuk beramal di bulan Syawal. Malangnya, disebabkan terlalu mengikut adat membabi buta, mereka terlupa ganjaran untuk mengadakan 'open house' untuk berbuka dan 'angpau sedekah' di bulan Ramadhan, yang mana pahalanya berlipat kali ganda.

Moga kita tidak tergolong dalam golongan yang rugi.

Selamat tinggal Ramadhan, bulan yang mulanya muncul putih bersinar, kini kian pudar...

Selamat Tinggal si putih comel...

3 comments:

 1. Salam akhi
  Selamat kembali ke fitrah

  Open house berbuka?
  Angpau sedekah ramadhan?

  Menarik, menariknya...!

  ReplyDelete
 2. Salam,selamat kembali. Next time boleh praktikkan amalan ni ;) hehe

  ReplyDelete
 3. Menarik akhi... ana nk copy part atas tu ye...

  ReplyDelete