Tuesday, April 6, 2010

Bangkit setelah lalai...

Fasa kejatuhan jiwa memang akan berlaku. Gejala ini seolah-olah dijanjikan dalam sebuah hadith nabi yang menyatakan iman itu naik dan turun. Aku merasainya, bukan sekali dua, tapi berkali-kali...

Tapi dalam menempuh semua dugaan ini, haruskah kita terus berputus asa? Kalau seorang bukan Islam pun boleh menghasilkan sebuah buku "Dare to Fail", saranan kepada kita supaya bangkit usai kejatuhan & gagal dalam kehidupan, mengapa pula tidak kita, seorang muslim yang punya Allah sebagai penolong kita, bangkit dari kejatuhan dan kelalaian iman?

Hanya orang kafir yang akan berputus asa dengan rahmat Allah!

Untuk itu, kita sama-sama renungi ringkasan buku Golongan yg Gugur di Sepanjang Jalaan Da'wah yang ditulis oleh kak Tim, penggerak akhawat UIA yang mantop. Sama-sama kita ambil pedoman bersama supaya kita kenal pastu punca-punca kejatuhan diri sekaligus mengambil langkah-langkah berjaga-jaga di masa kelak.

Golongan yg Gugur di Sepanjang Jalan Da'wah

Gejala keguguran/keciciran para petugas dan pendokong gerakan Islam dr saff jemaah ,merupakan satu gejala yg amat merbahaya sekalipun dipandang dr sudut proses peningkatan jemaah, ia merupakan satu tabi'i yg dapat mematangkan saff dan membersihkan jemaah dr aliran fikrah dan anasir yg membantutkan kelancaran dan organisasi dakwah.

Ada kalanya ia berlaku secara disedari oleh anggota jemaah tetapi dlm byk keadaan ia kurang disedari oleh jemaah dan juga barisan pimpinan.

Byk sebab yg menjadi punca kpd gejala ini samada :

1) Kelemahan anggota jemaah
2) Kelemahan dlm jemaah
3) Tekanan luar

Dlm byk keadaan kelemahan individu dan organisasi khususnya di peringkat pimpinan dan pentadbiran adalah punca utama.

Gejala Keguguran di Zaman Rasulullah

Gejala keguguran di zaman Rasulullah tidak seperti gejala keguguran di zaman ini.

Apa yg berlaku di peringkat ini ialah beberapa individu telah terjatuh ke dalam kesalahan yg sebahagiannya mmglah besar.

Tabi'e 'amal Islam di waktu itu menjadikan manusia hanya boleh memilih di antara dua:

1) memilih Islam
2) memilih Jahiliyyah

Tabi'e ini menghalang seseorang keluar dr barisan Islam.

Antara gejala keguguran di zaman Rasulullah :

1) Org2 yg tidak ikut serta dlm Perang Tabuk
2) Hatib bin Abi Balta'ah
3) Masjid Dirar
4) Hadithul Ifk
5) Peristiwa Abu Lubabah


Tetapi di zaman kini, dgn adanya berbagai perkiraan, yg di antaranya ialah "gerakan Islam" tidak dikira sbg "jemaah Islam", dgn ertinya bhw tindakan keluar darinya bukanlah bermakna keluar (murtad) dr agama, atau lebih jelas lagi jama'ah (kumpulan) org2 Islam hanya dianggap semata-mata jemaah dan tidak lebih drp itu.

Tabi'e kedudukan gerakan Islam kini memberi ruang kepada anggotanya keluar meninggalkannya tanpa merasakan dirinya bersalah dan berdosa apabila ia berbuat demikian. Malah ada yg berbangga dgn tindakan mereka itu.

Sebab lain yg membantu keselamatan barisan di zaman lampau ialah sikap org2 Islam itu sendiri yg menentang sesiapa shj yg cuba memecahkan barisan, mencanggahi pimpinan, siasah dan jama'ah mereka. To be continued...

PS: InsyAllah next episod adalah sambungan kepada post "Ciuman kasih Pak Arab", bertajuk "I will not kiss you" :p

No comments:

Post a Comment